nedeľa 16. októbra 2016

Zasvätenie sa Panne Márii podľa Sv. Grigniona VII. Šesť dní, aby si sa naučil poznať a milovať Pána Ježiša.

25. deň: Ježiš, Syn P. Márie je Mesiáš.

»Maria, z ktorej sa narodil Ježiš, ktorý sa volá Kristus. (Mat. 1, 16.) (Pomodli sa Zdravas Maria.) Skrze Máriu k Ježišovi. Teraz sme došli až k Nemu. Naše srdce radostne tlkoce ! Aký krásny je Pán Ježiš! Nebo a zem, Stvoriteľ a stvorenie, Boh a človek to všetko spojené v taký krásny a dokonalý celok, že nijaká vec ich nerozlúči. Boh a spolu človek ! Tým je naša ľudská prirodzenosť tak zošľachtená, že aj anjeli kľakajú pred ňou. Anjeli klaňajú sa ľudskej duši Ježišovej, áno aj Jeho najsvätejšiemu telu. Ešte viac. Každá i najmenšia kvapka krvi, ktorá z tela Ježišovho vytiekla, bola pre nevysloviteľné spojenie s Božstvom tak nesmierne svätá a vznešená, že aj tí najvyšší anjeli pokorne sa jej klaňali. Taká nesmierne veľká je dôstojnosť Krista Mesiáša, Boha s nami (Emmanuela) už v Jeho človečenstve .Modlitba . Ó, aká svätá, nevýslovne svätá je najsvätejšia Sviatosť Oltárna a najsvätejšie Srdce Ježišovo ! Čnosť: Iď ku svätostánku, kľakni si na zem, a klaňaj sa človečenstvu Kristovmu ! Modlitba: Ó, Maria, vypros mi hlbokú, svätú bázeň pred najsvätejším človečenstvom Kristovým.

26. deň: Ježiš, Syn Boží, prorok.

»Slovo telom sa stalo.« (Ján. 1, 14.) (Zdravas Maria.) Ježiš je Boh a spolu i človek. Čo v Ňom spojuje obe prirodzenosti, je druhá Božská osoba sama, večné Slovo, večná Múdrosť, Syn večného nebeského Otca. Boh Otec nám poslal svojho Syna najprv preto, aby nám priniesol pravdu. Diabol priniesol na svet lož, a s ňou biedu, Pán Ježiš priniesol svetu pravdu a s ňou slobodu a pokoj. Ľud to poznal, »To je zaiste prorok.« (Ján 6, 14.) Otec nebeský to potvrdil. »Toto je môj milovaný Syn« a prikázal: »Jeho poslúchajte. (Mat. 17, 5.) Prorok Ježiš, večná Pravda, poučuje nás aj dnes skrze svätú, katolícku Cirkev. Cirkev je neomýlna, sám Pán Ježiš nám to zaručuje. Ale preto aj žiada bezpodmienečnú vieru. On povedal a hovorí ku svojim zástupcom: »Kážte evanjelium všetkému stvoreniu. Kto neuverí, bude zatratený. (Marek, 16, 16.) Čnosť: Pevne a rozhodne ver hlavne v Božstvo Ježišovo ! Modlitba: Ó, Maria, nedaj mi nikdy pochybovať o pravde katolíckej viery, hlavne nie o Božstve Ježišovom.

27. deň: Všetko skrze Ježiša, Vykupiteľa.

»Boh smieril svet so sebou v Kristu.« (2. Kor. 5, 19.) (Zdravas Maria.) Keď Pán Ježiš vo svojej osobe spojil Božskú prírodu s ľudskou, bol najpovolanejší smieriť Boha s hriešnym ľudstvom. Hriech rozhneval a o česť olúpil Boha. Táto hrozná vina požadovala trest. Ukradnú, tá česť musela byť nahradená. Oboje vzal na seba Pán Ježiš, trest a smiernenie. On nebeskému Otcovi preukázal najväčšiu česť a za naše hriechy robil nekonečné pokánie. Preto nebeský Otec odpustil nám hriešnym a otvoril pokladnicu milostí. Aj ty, keď chceš, môžeš mať na nich podiel. Ver a dôveruj svojmu Spasiteľovi. Dôveruj, silne dôveruj až do smrti! On za všetky tvoje hriechy vytrpel a všetky milosti zaslúžil, ktoré potrebuješ, aby si mohol byť svätým a šťastlivým. Rozdáva ti ich pri omši sv., pomocou sv. sviatostí a aj ináč, najmä, keď sa na prostrednicu milostí, na P. Máriu, obrátiš. Pros Ju a dostaneš koľko len chceš. Len dôveruj, dôveruj v zásluhy Ježiša Krista ! Modlitba: Ó, Maria, daj, aby som všetko očakával od zásluh Tvojho Syna a od Tvojej dobroty !

28. deň: Všetko s Pánom Ježišom Kráľom.

»Hľa, kráľ váš !« (Ján. 19, 14.) (Zdravas Maria.) »Áno, som kráľom«, riekol P. Ježiš Pilátovi. A jakým kráľom ! Vydal nielen najkrajšie zákony na nebi i na zemi, ale zaslúžil nám aj silu ich zachovávať. Aby nás na to povzbudil, zachovával ich aj sám. Áno, sám sa stal malým, chudobným, a slabým, ako sme my, uponížil sa a dal nám príklad, aby sme aj my robili, ako On robil. Stal sa slabým, aby sme sa my stali silnými. Ó, aký vznešený príklad čnosti dal nám Ježiš Kristus! Ani jedna matka neukazuje svojmu dieťaťu všetko s takou trpezlivosťou, akou nám Pán Ježiš, náš Kráľ, všetko ukázal. »Uponížil seba samého a bol poslušným až na smrť a to na smrť na kríži.« (Filip, 2, 8.) Či nemáme byť celkom oduševnení pre takého Kráľa, ktorý si všetko najťažšie vybral pre seba a najľahšie ponechal nám ? Či Ho nemáme vrúcne milovať a ochotne, ba radostne nasledovať? On hovorí aj tebe: »Poď, nasleduj mňa !« Keď ti bude ťažké Jeho nasledovať, pomôže ti. Hor' sa teda k vernému nasledovaniu Krista ! Čaká ťa kráľovská odmena. Čnosť: Rozhodni sa nasledovať Krista Pána ! Modlitba: Milá Matko, veď ma svojou nežnou, ale bezpečnou materskou rukou na kráľovskej ceste verného nasledovania Krista.

29. deň: Všetko v Pánu Ježišovi, hlave Cirkvi.

»Kristus je hlavou Cirkvi.« (Efes. 5, 23.) (Zdravas Maria.) Druhá Božská osoba stala sa človekom nielen aby v sebe spojila Božskú prirodzenosť s ľudskou, ale aby aj nás povzniesla k Bohu. Áno, Pán Ježiš chce, aby sme s Ním, s Bohom Otcom a s Duchom svätým utvorili veľkú Božiu rodinu. Máme byť tak úzko spojení, ako sú spojené údy tela. Trpiaca, bojujúca a víťazná Cirkev tvorí už teraz tajnostné telo, »obcovanie svätých. Pán Ježiš chce byť čiastkou, hlavnou tohoto duchovného tela, ktorá všetko riadi a spojuje. Dušou tohoto tela je Duch svätý, ktorý nás oživuje posväcujúcou milosťou. Kto ju ztratí, je mŕtvym údom, kto ju znovu získa, stáva sa zas živým údom tohoto celku. Kto teda žije v posväcujúcej milosti, žije v P. Ježišovi. Posväcujúca milosť sa sprostredkuváva skrze sviatosti; nimi sa i rozmnožuje, ale aj modlitbami a dobrými skutkami. Najskvelejším žriedlom milostí je sv. prijímanie, ktoré spája všetkých kresťanov. Sám P. Ježiš dáva sa za pokrm, aby živil našu dušu, t. j. milosť v nás rozmnožoval a lásku znovu rozduchoval. Preto veľmi si váž sv. prijímanie a pristupuj k nemu každý deň! Ak nemôžeš, nahradzuj to častým duchovným sv. prijímaním. Čnosť: Teš sa, že si katolíkom a vezmi si pred seba často a hodne prijímať telo Pánovo ! Modlitba: Ó, Maria, pomáhaj mi, vždy väčšmi si vážiť a vždy vrúcnejšie milovať posväcujúcu milosť, svätú Cirkev a sväté prijímanie.

30. deň: Všetko pre Ježiša, ktorý sa za nás obetoval.

»Ajhľa, Baránok Boží ! (Ján. 1, 36.) (Zdravas Maria.) Najsvätejšia, najdrahocenejšia chvíľa dňa je chvíľa svätého premenenia. Na túto čakajú duše v očistci, P. Maria so svätými v nebi a všetci zbožní kresťania na zemi. V tej chvíli Syn Boží spočíva v najhlbšej pokore a odovzdanosti ako pravý, živý obetný baránok, zabitý na oltári, aby obnovil svoju obetu na kríži. Živý a zabitý! To je tajomstvo Božie! Je na oltári, aby chválil, ďakoval, smieroval a prosil za nás úbohých, hriešnych ľudí. Pri tomto svojom najsvätejšom diele chce aj nás vidieť pri oltári. Obetujme Ho často nebeskému Otcovi za svoje hriechy a záležitosti, najmä tak, že sme zbožne na svätej omši ! Ale obetujme i seba. On sa obetuje za nás, prečo by sme sa aj my zaňho neobetovali ? Pri sv. omši naučíme sa obetavej láske a obsiahneme aj sily k nej; najmä, keď máme účasť aj na obetnej hostine sv. prijímania. Po ňom vrátime sa odhodlaní a posilnení k svojim denným povinnostiam, udatné niesť svoj denný kríž a keď treba, ísť radostne aj do boja a na smrť ! Všetko pre Ježiša ! Čnosť: Miluj sv. omšu, uč sa tam a čerpaj ducha obetavosti ! Modlitba: Milá Matko, sprevádzaj ma denne na sv. omšu a nauč ma prinášať obety za Boha, za Teba a za spásu duší. ako Ty, ó. Maria. Amen.