piatok 14. októbra 2016

Zasvätenie sa Panne Márii podľa Sv. Grigniona VI. Šesť dní, aby si sa naučil poznať P. Máriu a Jej dôverovať.

19. deň: Zdravas Maria.

A keď vstúpil k nej anjel, riekol: »Zdravas', milosti plná.« (Luk. 1, 28.) (Pomodli sa Zdravas Maria.) Trojjediný Boh anjelskými ústami pozdravuje P. Máriu, svoje najvznešenejšie stvorenie ako sebe rovnú a tým akoby povyšuje stvorenú osobu do kruhu troch Božských osôb. Má sa stať prostrednicou medzi Božskými a ľudskými osobami. Pravá Matka Syna Božieho a preto Kráľovná nebies a zeme, more milosti, ako ju nazýva sv. Ján z Damasku. Aká je krásna, aká nádherná. Nech ti srdce zaplesá! Raduj a veseľ sa z nevýslovnej nádhery našej Matky, Márie. Čnosť: Raduj sa srdečne zo slávy Panny Márie ! Modlitba: Ó, milá Matko, ako veľmi sa teším z Tvojej slávy. Dovoľ, aby som vždy a vždy opakoval: Zdravas, zdravas Maria.

20. deň: Nepoškrvená Panna.

»Celá krásna si, Maria, a poškvrny niet na Tebe !« (Cirkev sv. dňa 8. dec.) (Zdravas Maria.) Táto milá pravda bola už v raji vopred oznámená, potom bola vždy jasnejšie a zreteľnejšie vyjadrená u sv. otcov a cirkevných učiteľov; konečne bola ako článok viery slávnostne vyhlásená r. 1854. Vypráva o nesmiernej kráse a čistote.

1. Čistota, ktorá nemá sebe rovnú. Čistý je, kto sa nedopustil hriechu, čistejší, kto sa ho nechce dopustiť, najčistejší, kto sa ho dopustiť ani nemôže. Čistí boli prví rodičia pred pádom; čistejší dobrí anjeli, ktorí mohli, ale nechceli zhrešiť; najčistejšia však P. Maria, ktorá nikdy ani nechcela, ani nemohla zhrešiť. Veliké nepriateľstvo proti diablovi vložil Jej Boh do duše už v deň nepoškvrneného počatia. Jednak mala slobodnú vôľu a mohla si získať zásluhy ako Jej Syn, ktorého ošklivosť proti zlému je ešte nesmierne väčšia. To je tým podivuhodnejšie, keďže P. Maria pochádzala od Adama. Je to nepochopiteľné tajomstvo.

2. Krása nado všetko. Už v prvej chvíľke Jej požehnaného života vstúpila posväcujúca milosť v takej plnosti do duše P. Márie, že nebo i zem zažiarily novým leskom. Čnosť: Uctievaj so zvláštnou láskou toto tajomstvo. Modlitba: Ó, Maria, vypros mi porozumenia a lásky pre nádherné tajomstvo Tvojho nepoškvrneného počatia.

21. deň: Všetko skrze Máriu prostrednicu všetkých milostí.

»Milosti plná.« (Luk. I, 28.) (Zdravas Maria.) Sme úbohí a chudobní. . Aby sme sa stali dobrými a bohatými, potrebujeme milosti, veľa milosti. Za prostrednicu nám dal Boh Máriu, Matku milosti.

1. Náuka. Ako Eva bola príčinou nášho nešťastia, tak Maria je príčinou nášho šťastia. Bez Evy nebolo by hriechu, bez Márie nebolo by milosti. Áno, viac, ako zkazila Eva, napravila Maria. Bola spojená s P. Ježišom, keď nám zaslúžil všetky milosti a skrze Ňu rozdeľuje Duch svätý opäť všetky milosti. 1 »Spása všetkých je ponechaná rozhodnutiu tejto Panny,« hovorí sv. Peter Damiansky.

2. Upotrebenie. Chceš nejakú milosť, iď k P. Márii. Pros Ju, aby ti pomohla pred prácou, pred modlitbou, pred sv. omšou; potom Ju zase pros, aby nahradila všetky nedostatky. Čnosť: Všetko skrze P. Máriu. Modlitba: Ó, Maria, pomáhaj mi tak sa modliť, pracovať a trpieť, aby som tým pripravil Bohu česť, Tebe radosť, sebe a mnohým dušiam pokoj a požehnanie.

22. deň: Všetko s P. Máriou, učiteľkou čnosti.

»Ajhľa dievka Pánova !« (Luk. x, 38.) (Zdravas Maria.) Keď prosíš P. Máriu, sprostredkuje ti milosti prehojne. Milosť však nepôsobí v tebe bez teba. Musíš spolupracovať alebo aspoň neprotiviť sa. Aj tvoju spoluprácu ti uľahčí P. Maria svojím príkladom. Nenechala nepoužitú ani jednu milosť. Tým postupovala vždy vyššie a vyššie. Miluj čnosť, ako Maria. Pohliadni na Ježiša a nasleduj Ho, ako Maria a s Máriou. Ako pravá panna darovala celé svoje srdce Pánu Bohu, táto ponížená, úprimná a preto tak slávna dievka Pánova. Keď milovala nejaké stvorenie, milovala ho len v Bohu. Boh, jedine Boh bol Jej všetkým. V tom je ojedinelá krása panenských duší. Nedelia svoje srdce, ale slúžia P. Bohu nerozdeleným srdcom, ako to sv. Pavel tak krásne opisuje v liste Korinťanom. (1. Kor. 7, 3x—34.) Aké je to šľachetné. Čnosť: Všetko s P. Máriou, s ňou k P. Ježišovi. Modlitba: Ó, Maria, daj mi nasledovať Tvoj príklad: nauč ma slúžiť Bohu nerozdeleným srdcom.

23. deň: Všetko v Márii, našej Matke.

»Hľa, tvoja matka.« (Ján. 19, 26.) (Zdravas Maria.) Boh chcel, aby nám P. Maria rozdávala všetky milosti pomáhajúce a naučila nás všetkým čnostiam. Ale chcel ešte viac. Mala nám sprostredkovať v istom smysle aj život milosti; preto nám dal Máriu, ako Matku nadprirodzeného života. Blah. Ludvik z Monfortu poukazuje na sv. Augustína, ktorý učí, že všetci vyvolení na tomto svete sú uzavretí v lone Máriinom a že v istom smysle až vtedy prichádzajú na svet, keď ich táto Matka znovuzrodí k večnému životu. A sám poznamenáva: »Keďže Maria utvorila hlavu vyvolených, ktorou je Kristus, prislúcha Jej utvoriť aj údy tejto hlavy, a to sú praví kresťania. Matka totiž neutvorí hlavu bez údov, ani údy bez hlavy.« Pomocou posväcujúcej milosti stávaš sa údom tajomného tela Kristovho a tým spolu aj dieťaťom Panny Márie. Posväcujúca milosť spojuje ťa čo najvrúcnejšie s Bohom, s P. Ježišom a s P. Máriou a činí ťa nádherným obrazom Boha Otca a nebeskej Matky. Nemôžeš si nikdy dostatočne ceniť posväcujúcu milosť. Hľaď si ju zadovážiť, udržať a rozmnožiť. Čnosť: Všetko v P. Márii, vždy bližšie k Bohu rozmnožovaním posväcujúcej milosti. Modlitba: Ó, Maria, vrúcne Ta prosím, udržuj a rozmnožuj vo mne posväcujúcu milosť. Veď Ty všetko môžeš u Posvätiteľa, Ducha svätého.

24. deň: Všetko pre P. Máriu, Matku Božiu.

»Požehnaný plod života Tvojho Ježiš.« (Luk. 1, 42.) (Zdravas Maria.) Uprostred najkrásnejšej modlitby k P. Márii je slovo Ježiš. Obsahuje vrchol dôstojnosti Máriinej a jadro pravej pobožnosti.

1. Vrchol Jej dôstojnosti. V Márii vykonané bolo vrcholné dielo všemožúcnosti, múdrosti a lásky Božej, totiž vtelenie druhej Božskej osoby, od ktorého všetky ostatné diela Božie majú svoju dôstojnosť a svoj lesk. P. Maria stala sa naozaj Matkou Božou. Keď hovoríme »Kráľovná neba i zeme«, to je málo oproti menu »Matka Božia.«

Boh chce, aby bola uznaná táto dôstojnosť, ktorá nesmierne prevyšuje každú inú dôstojnosť. Preto nariadil, aby všetky milosti sostupovaly na zem skrze P. Mariu, ale aj aby skrze ňu všetka chvála a česť vystupovala k Najvyššiemu.

2.Jadro pravej pobožnosti je v tom, aby sme my sami nerozlučovali, čo Boh spojil. P. Maria a P. Ježiš patria nerozlučne dovedna. P. Ježiš podelí sa vo všetkom s P. Máriou, v čom sa len podeliť môže: vo svojej dôstojnosti, vo svojej česti, vo svojom úrade, vo svojom účinkovaní. Preto nesmieme uctievať P. Máriu s tým úmyslom, aby sme P. Ježiša mohli urážať a hriechy páchať, alebo aby sme Ho mohli čo len zanedbávať.

Ale nesmieme ani P. Ježiša uctievať s úmyslom, aby sme P. Máriu z našej úcty vylúčili, alebo čo len zanedbávali. Takú úctu P. Ježiš nechce.

Preto každá úcta marianska sama od seba vedie k väčšiemu poznaniu a láske Krista Pána a naopak, ani jeden pravý ctiteľ P. Ježiša nezapomenie na Jeho Matku. Len si čo najčastejšie celkom prostúčko pomysli: »Všetko pre P. Máriu,« potom Ona sama sa postará o väčšiu česť a slávu Božiu a najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Čnosť: Všetko pre P. Máriu a tak pre Boha ! Modlitba: Slávna Matko Božia, nauč ma nadovšetko milovať česť Pána Boha a Ježiša Krista.