streda 12. októbra 2016

Zasvätenie sa Panne Márii podľa Sv. Grigniona IV. Dvanásť dní spoznávaj svet, aby si sa naučil ním pohŕdať

Ako sa pripravovať na zasvätenie sa P. Márii.

Keďže si bl. Ludvik praje tridsaťdňovú prípravu pre zasvätenie sa P. Márii, podáme tu niektoré myšlienky na premýšľanie pre každý deň tejto prípravy.

Dvanásť dní poznávaj svet, aby si sa naučil ním pohŕdať.

1. deň:  bezcharakternosť.

Cudzoložníci , či neviete ,že priateľstvo s týmto svetom je nepriateľom bohu ? Jakub . (Pomodli sa Zdravas Maria.) Cudzoložník drží s dvoma. Vlažný kresťan zahráva  si s Bohom a s diablom. Táto biedna bezcharakternosť je, bohužiaľ dosť všeobecná. Taký človek pripúšťa ešte jestvovanie  P. .Boha, ale predstavuje si Ho, ako nejakého  dobručkého starého pána. pritom ani svet sa nesmie celkom odkopnúť — tak si to zbabelé nahovorí. Táto vlažnosť sa hnusí Pánu Bohu. Preto sa rozhodni ! Iď k Márii a daj sa od Nej priviesť k P. Ježišovi. Čnosť: Rozhodni sa !  Modlitba: Ó, Maria, nauč ma poznať klamlivosť sveta a pomôž mi odhodlane zrieknuť sa ho.

2. deň: Pôžitkárstvo.

» Všetko, čo je na svete, je žiadosť tela, žiadosť očí a pýcha života. (1. Ján 2, 15.) (Zdravas Maria.) Tu je všetka nádhera, ktorou sú opojení svetárski ľudia: Žiadosť, žiadosť a pýcha. Deva sníva o mládencovi, otec o peňažnom mešci, matka o nádhernej a slávnej budúcnosti. Teda žiadosť a znova žiadosť a pýcha. Stredom tohoto kruhu sú peniaze; preto celý svet tancuje okolo zlatého teľaťa. Beda tomu, kto sa dá strhnúť ! Varuj sa pôžitkárstva, ktoré ťa vždy väčšmi odťahuje od Boha ! Čnosť: Buď spokojný s málom a skromný ! Modlitba: Ó, Maria, chráň ma od jedovatého pôžitkárstva ! 

3. deň: Bezmyšlienkovitosť. 

»Sú nerozvažití, vierolomní.« (Rím. x, 31.)

(Zdravas Maria.) 

a) Nerozvažití: Ľudia vôbec nerozmýšľajú. Boja sa spokojne, vážne uvažovať. Chcú len slepo užívať.
b) Vierolomní: Smýšľajú nesprávne. Viacej myslia na telo, ako na dušu, viacej na časné, ako na večné veci. Ty však nauč sa správne smýšľať ! Utrhni si častejšie trochu času na premýšľanie, ači rozjímanie.
Čnosť: Miluj rozvažitosť a uč sa myslieť a dané slovo zadržať. Modlitba: Ó, Maria, vypros mi veľkú lásku k rozjímaniu !

4. deň: Nevera.

»Pokrytci, tvárnosť neba a zeme viete skúmať ? Čože i sami od seba nesúdite, čo je spravodlivé. (Luk. 12, 56. 57.) (Zdravas Maria.) Ľudia tohoto sveta majú síce rozum, ale neužívajú ho na vážne uvažovanie o pravdách a pohnútkach viery. Hľadajú vždy len samé výhovorky, aby nemuseli veriť. Všetko, čo sa zdá byť proti viere a Cirkvi, shľadávajú a radi tomu veria. Ale dobrú, poriadnu knihu si nekúpia, tej sa boja. Ó, akí pokrytci ! Nieto väčších pokrytcov od nevercov. Ale beda im ! »Kto neverí, bude odsúdený. (Marek, 16, 16.). Čnosť: Ver ochotne a odhodlane. Modlitba: Ó, Maria, vzor pravej viery, pomôž mi veriť !

5. deň: Nečistota.

Neoslavovali Boha, preto ich Boh oddal žiadostiam ich srdca, nečistote, aby hanobili svoje telá na sebe samých.« (Rím, 1, 24.) (Zdravas Maria.) Keďže nechcú myslieť a veriť, odníma im Boh svetlo svojej milosti, takže upadajú vždy hlbšie. Nevedia to už porozumieť, že telo nie je pre smilstvo. (I. Kor. 6, 13.) Ako smutne to dnes vypadá! So všetkých strán veje morový zápach hanebnej smyselnosti. Z pohľadov, z rečí, z piesní, z odevu, z kina, z tancu a z divadla. Aké krásne je naproti tomu panenstvo ! Či nevolá P. Maria aj teba k nemu ? Na každý prípad buď vždy čistým a stydlivým vo svojom stave ! Čnosť: Chráň sa mäkkej smyselnosti ! Modlitba: Ó, Maria, Panno panien, vypros mi veľkú lásku k sv. čistote !

6. deň: Neposlušnosť.

»Sú neposlušní.« (K Rím. 1. 30.) (Zdravas Maria.) Všade kričia po slobode. Ale miluje sa falošná sloboda; ľudia chcú byť slobodnými na zlo. Prvá kráľovská sloboda je v sile dobrovoľne chcieť dobré a šľachetné. Preto si volia rehoľné osoby dobrovoľne kráľovskú cestu dokonalej poslušnosti k Bohu a k Jeho zástupcom. Poslušnosť svet nepozná. Všade odboj, vzbury, klamná sloboda, vtierajúca sa až do detských izieb. Ľudia chcú byť slobodní a sú biednymi otrokmi smyselnosti a hlavatosti .Čnosť: Buď poslušný !  Modlitba: Ó, Maria, vypros mi porozumenia a lásky k poslušnosti.

7. deň: Nevďak.

»Buďte povďační !« (Kolos. 3, 15.) (Zdravas Maria.) Svetárski ľudia chcú, aby ich považovali za šľachetných, sú však veľmi nešľachetní. Veru nie sú ani povďační. Pánu Bohu nadávať a rúhať sa, to vedia, ale nenapadne im vôbec, aby sa milému, dobrotivému Otcu nebeskému poďakovali. Berú dobrodenia Božie tak, ako by im patrily. Ba namiesto poďakovania zneužívajú Božie dary na to, aby Pána Boha urážali. Je to naozaj smutné ! Čnosť: Buď povďačný ! Modlitba: Ó, Maria, nedopusť, aby som reptal a nariekal, ale pomôž mi, aby som bol povďačným !

8. deň: Spupnosť.

»Sú spupní . (Rim. I. 30.) (Zdravas Maria.) Ľudia sú veľmi spupní.  čnosť: Buď skromný !

1. Spupní voči Bohu. Robia bez strachu, čo Boh zakázal. Opovážlivé posudzujú Jeho nariadenia a dopustenia. Sú spupní, nadmieru spupní.

2. Spupní voči zástupcom Božím. Každý spupne posadí sa na súdnu stolicu a súdi biskupov, kňazov a predstavených. Akí spupní vedia tu byť ľudia.

3. Spupní voči spolubližným. Pre seba požaduje si každý shovievavé porozumenie a aby sa na jeho slabosti nežne ohľad bral, blížneho však by roztrhal na kúsky. Nie je to spupnosť ? Cnosť: Buď skromný ! Modlitba: Ó, Maria, vypros mi poníženosť, pravú poníženosť.

9. deň; Bezcitnosť.

»Sú neláskaví, nemilosrdní.« (Rim. 1, 30.) (Zdravas Maria.) Ľudia svetárskeho smýšľania, keď sú dnes dobrej nálady, darujú dieťaťu obnosené šatočky, starú nepotrebnú ozdobu za prianie (vinš), nachádzajú pre zkazenú osobu storaké ospravedlnenia a považujú sa za vzor šľachetnosti. Zajtra však, keď sú zlej nálady, okríkajú sa hrubo na slúžku, ukazujú chudobným dvere, rozčuľujú sa strašne nad dievčaťom, ktoré sa stalo obeťou svodcu, hoci to ľutuje a chce sa polepšiť. Buď opatrný v posudzovaní a maj srdce a otvorenú ruku pre trpiaceho spolubrata. Čnosť: Buď dobrotivý ! Modlitba: Ó, Maria, vypros mi teplé, dobrotivé srdce.

10. deň: Pomstivosť.

» Neodplácajte sa zlým za zlé.« (i. Peter 3, 9-) (Zdravas Maria.) Pomstivosť je všeobecná vo svete. Ľudia ani nepozorujú, aká je nešľachetná, naničhodná. Pomstivý raduje sa z nešťastia bližného, hoci nemá z toho nijakého osohu. Aké je to ošklivé! Pomstivosť však vplazí sa všade, i do kláštornej cely. Spytuj sa vážne a buď opatrný! Nie je to vždy svätá horlivosť za česť Božiu, ktorá ti dáva tvrdé slová na jazyk. Čnosť: Buď vľúdny a smierlivý ! Modlitba: Ó, Maria, vypros mi ducha pravej vľúdnosti a smierlivosti !

11. deň: Ľudská bázeň.

»Čudujú sa a zlorečia, keď vy nebežíte s nimi k tomu istému hanebnému hýreniu.« (i. Peter 4, 4.) (Zdravas Maria.) Svet sa rúca do priepasti hriechu a potom do priepasti pekelnej. Kto nejde s ním, toho vysmejú. A, bohužiaľ, mnohí sa dajú zastrašiť a sviesť. Biedna ľudská bázeň je všeobecná. Ty však nepočúvaj na ňu! Keď sa ti zkazený svet aj posmieva, ctí ťa predsa každý dobrý človek a Pán Boh. Tiež pochvala tvojho dobrého svedomia ťa hojne odškodňuje za posmech a potupu svetárskych ľudí. Nedaj sa zastrašiť Pridŕžaj sa pevne P. Márie a pravej pobožnosti k Nej, nech hovorí ktokoľvek proti Nej čo ako. Čnosť: Pohŕdaj márnou ľudskou bázňou ! Modlitba: Ó, Maria, vypros mi udatnej odvahy !

12. deň: Pominuteľnosť sveta.

»A svet sa pominie i jeho žiadosť. (1. Ján 2. 17.) (Zdravas Maria.) Svet je plný klamú a mamu. Svetárski ľudia luhajú, pozemské majetky klamú, len Boh neluhá a večnosť neklame; majetky týchto sú pravé, trvalé a isté. Ó, márnosť nad márnosti, a všetko je len márnosť ! Čnosť: Mysli na večnosť ! Modlitba: Sladké srdce Máriino, buď mi spásou ! (300 dní odpustkov každý raz. Pius IX. 1852.)