utorok 11. októbra 2016

Zasvätenie sa Panne Márii podľa Sv. Grigniona III. Všetko s Máriou

S pomáhajúcou milosťou musí spolupracovať aj tvoja slobodná vôľa. Aby si vôľu ľahšie naklonil, pozri na P. Máriu a rob ako Ona. Keď ideš do kostola, buď zbožný ako Maria. Pri práci buď usilovný ako P. Maria. V utrpení buď silný. Rozjímaj o živote Ježišovom a nasleduj Ho, ako P. Maria. Hlavne nauč sa od P. Márie:

1. Ponížene, silne veriť. Toto sa vlastne od Pána Ježiša nemôžeme naučiť, lebo aj ako človek videl Boha z tvári do tvári. Kde sa však začína videnie, prestáva viera. Ale za to zanechal nám v P. Márii najkrajší príklad hlbokej, živej viery. Nasleduj Ju a pros Ju o takú istú vieru. Detinská viera javí sa hlavni v modlitbe. Vyprávaj sa teda s Bohom, ako so svojím otcom ! Tak nás učil Pán Ježiš: »Otče náš, ktorý si na nebesiach !

2. Láske k čistote a k panenstvu. Panenstvo je o veľa vyššie ako manželstvo. Pros Máriu, aby si tomu porozumel. Azda ťa Pán aj volá k panenstvu. Či si už mládenec alebo panna, čo aj nevstúpiš do kláštora, môžeš si aj vo svete získať krásny veniec panenstva. Pozri na Máriu ! Aká je vznešená, aká je krásna ! Ak teba samého nepovolal Pán k panenstvu, hádam povolal tvoje dieťa ? Na každý prípad zachovávaj verne čistotu svojho stavu ! Ak si upadol, netrať dôvery, zachráň, čo sa dá zachrániť! Dlhé úprimné pokánie môže veľa späť vydobyť a všetko napraviť.

3. Silným byť v utrpení. Keď sa dostaví chudoba a bieda, pozri na sv. Rodinu v Egypte ! Koľko tam biedy, hladu a opustenosti! Keď príde utrpenie a bolasť, pozri na Máriu, Kráľovnú mučeníkov ! Koľko utrpenia a duševných múk znášala za celého života ! Koľko trpela, ale ako odhodlane, áno radostne, ako pravá Matka Ježiša Krista !

4. Všetkým ostatným čnostiam. Pros Ju o pomoc a pozoruj Ju, ako to treba robiť.

Všetko v Márii!

Aby si žil v Márii — ako žije kvet v slnečnom svetle — treba sa ti vlastne len o to starať, aby si bol v stave posväcujúcej milosti. Keby si niekedy na nešťastie upadol do ťažkého hriechu, bež chytro k Matke a hovor: »Milá Matičko, zaslúžil som si prút, ale prosím Ťa, odpusť mi a pomáhaj mi zmieriť aj nebeského Otca. Vlej mi do srdca úprimnej ľútosti!« Potom sa pomodli dokonalú ľútosť, t. j. oľutuj hriech z lásky k Bohu a k Pánu Ježišovi, prisľúb Jej, že sa vyspovedáš a úprimne polepšíš a všetko bude zas v poriadku. Môžeš zasa žiť v Márii.

Ak chceš ešte dokonalejšie žiť v Márii, vtedy musíš si chrániť rúcho posväcujúcej milosti aj od škvrny všedného hriechu. A keď predsa upadneš do nejakého všedného hriechu, musíš ho zaraz oľutovať a umieniť si, že sa polepšíš. Ale tvoj život bude ešte vrúcnejšie spojený s Máriou a bude o veľa cennejší a záslužnejší, keď sa budeš usilovať ešte aj nedokonalostí bedlive a udatné sa chrániť. Najvrúcnejšie spojenie s Máriou však je to, keď ťa celkom prenikne zmýšľanie a počínanie Máriino. To je počiatok a prvý stupeň mimoriadnej svätosti, o ktorej obyčajní ľudia často ani tušenia nemajú.

Urobme však, čo môžeme. Nevieme totiž, ako ďaleko môžeme dojsť vo spojení s Máriou. Preto pros čím častejšie svoju Matku: »O Maria, daj, aby som so dňa na deň, s roka na rok napredoval na ceste spojenia s Tebou ! Milá Matičko ! keď chceš, môžeš zo mňa spraviť ešte aj Svätého. Aj keby som bol zločincom, môžeš zo mňa a to za krátky čas spraviť Svätého, ako si to dokázala na Golgote, kde pravý lotor na Tvoje orodovanie stal sa Svätým. Sprav aj zo mňa Svätého ! Daj, aby som aspoň zomrel ako Svätý.

Všetko pre Máriu !

To je posledné, najvyššie a najkrajšie v zasvätení. Toto korunuje všetko predošlé ! Ono sprostredkuje dobrý úmysel a dáva odpoveď na otázku: Prečo a načo je milosť pomáhajúca, načo slobodné spoluúčinkovanie, načo posväcujúca milosť ? Túto odpoveď zaspievali anjeli nad jasľami a znie takto: »Sláva na výsostiach Bohu a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle !« Áno, v prvom rade česť Božia a potom náš pokoj, naše šťastie tu na tomto svete a tam na druhom, to je cieľ nášho stvorenia, vykúpenia a posvätenia, to je naša životná úloha, to je aj cieľ pravej pobožnosti k prebi. P. Márii: česť Božia a náš pokoj. Za to sa modlíme, za to žijeme a umierame. Oboje chce, hľadá a nachádza P. Maria najlepšie po Bohu. Preto ži a pracuj pre P. Máriu a vtedy zároveň najlepšie žiješ a pracuješ aj pre Boha a pre svoj pokoj.

Pamätaj často na svoj cieľ a hovor si: »Prečo chcem zostať dobrým a stať sa ešte lepším ? Prečo chcem zachrániť aj iné duše ? Najsamprv, aby som Boha uctil. Prečo sa chcem cvičiť v pravej pobožnosti a ju šíriť ? Predovšetkým, aby som Boha uctil. Lebo veď niet krásnejšieho a vyššieho nad Boha. Na to nesmieš nikdy zabudnúť ! Len v druhom rade prichádza do povahy spása vlastnej duše a iných duší.

Prostrednicou je aj tu Maria. Pripomínaj si často:»Z lásky k P. Márii chcem byť dobrým, pracovať a vychovávať dietky atď.« — o ďalšie sa už potom postará sama Matka Božia. Ona vie, čo je česť Božia a horlí za ňu a za spásu duší o veľa lepšie ako my. Pritom však často opakuj aj tieto vzdychy: »Všetko pre Teba najsvätejšie Srdce Ježišovo !« (300 dní odpustkov), alebo: »Bože môj, všetko z lásky k Tebe.« Veď láska je jadrom dobrého úmyslu. Čím viac razy vzbudí si človek lásku v srdci, tým väčšmi bude sa lesknúť vo večnosti. Keby si však vzbudzoval lásku bez P. Márie, pravdepodobne vydarilo by sa ti to len akosi chladno a nechutne.

Preto teda: Všetko pre P. Máriu, aby si žil pre Boha, pre sväté človečenstvo Kristovo, pre Svätých v nebi, pre duše na zemi a v očistci. Všetko pre Máriu ! Sláva Božia, náš pokoj skrze Máriu, s Máriou, v Márii pre Máriu !

Poznámka: Výklad týchto štyroch slov je u blah. Ludvika o mnoho hlbší. Preto ak chceš hlbšie vniknúť do pravej pobožnosti, čítaj pilne a študuj jeho zlatú knihu !

40. Či by nebolo dobre, keby všetci, ktorí chcú takto uctievať P. Máriu, zoskupení boli v nejakom spolku ?

Pravdaže. A to sa už aj stalo: Na mnohých miestach sa už založili také spolky s arcibratstvom v Ríme, ktoré spája jednotlivé bratstvá. Nazýva sa: »Arcibratstvo Márie, Kráľovskej sŕdc v Ríme«. P. Maria má ako Kráľovná panovať v našich srdciach. Pre kňazov je v Ríme zriadený »Spolok kňazov P. Márie, Kráľovnej sŕdc.«

41. Čo robiť, aby ma prijali do bratstva ?

1. Prihlás sa u splnomocneného kňaza alebo u jeho zástupcu.
2. Oznám mu, ktorý deň sa chceš zasvätiť P. Márii a vstúpiť do arcibratstva.
3. V ten deň pomodli sa zasväcujúcu modlitbu a oznám kňazovi, že si to spravil. On ťa zapíše do zoznamu členov.
4. Na znak, že si sluhom Máriiným, nos spolkovú medailu. (Rehoľné osoby, ktoré nosia na rehoľnom rúchu kríž, nepotrebujú zvláštnu medailu.) Medailu netreba verejne nosiť.

42. Ktoré spolkové modlitby sú predpísané ?

Vôbec nijaké. Preto môžu i rehoľné osoby vstúpiť bez ťažkosti. Hlavná vec je, aby si sa naučil vo spojení s P. Máriou modliť, pracovať a trpieť.

43. Ktorá modlitba sa zvlášte odporúča ?

Tá kratučká, ktorá je vyňatá z článku blah. Ludvika a ktorá obsahuje i ducha pravej pobožnosti. Je obdarená 300-dňovými odpustkami. Tieto odpustky môžu získať členovia každý raz, keď sa ju pomodlia. (Výnos z 18. XII. 1913.) Krátka modlitba znie takto: »Môj najláskavejší Ježišu, celkom som Tvojím a všetko čo mám, Tebe patrí skrze Máriu, Tvoju svätú Matku !«

44. Aké výhody dáva toto bratstvo ?

1. Spojuje ťa s mnohými tisícmi veľkých ctiteľov Mariánskych počnúc od pápeža, alebo kardinála až po ostatnú slúžku.
2. Robí ťa účastným všetkých modlitieb, dobrých skutkoch a utrpení všetkých členov.
3. Dáva ti možnosť získať veľa odpustkov, ktoré sú označené v spolkovej knižke.
4. Bude ti pri smrti neobyčajne veľkou potechou.
5. Sprevádza ťa ešte aj do očistca, ak ťa celkom neoslobodí od neho, čo sa u mnohých členov ľahko môže stať.
6. Zavedie ťa vysoko do neba, ak sa len trochu budeš usilovať byť dobrým členom.
7. Zaručuje ti už na zemi zvláštnu ochranu P. Márie.

Ostatné výhody sme označili už skôr, najmä pri 2. otázke.

Kňazi majú niektoré výsady a každý raz 300 dní odpustkov, kedykoľvek hovoria: »Celkom patrím Ježišovi skrze Máriu.« (13. II. 1907.) Pomocou P. Márie k Ježišovi !