štvrtok 20. októbra 2016

Na česť Panny Márie Fatimskej VII. Ako uctievať srdce Panny, prvé soboty, prisľúbenia a zmierujúca modlitba

AKO UCTIEVAŤ NEPOŠKVRNENÉ SRDCE PANNY MÁRIE?

1. Predovšetkým všímajme si ho! Venujme mu svoju pozornosť! Dajme mu vo svojom srdci miesto. Vyhovme želaniu Pána Ježiša a prosme milosti skrze nepoškvrnené Srdce Panny Márie a od neho samého. Prosme - podľa želania Hyacintky - hlavne o pravý, Boží pokoj vo svete ... Aj o pokoj Boží vo svojom vlastnom srdci.

2. Vyhovme želaniu nepoškvrneného Srdca a modlime sa často svätý ruženec. Ak možno spoločne v rodine alebo v kostole.

3. Zadovážme si obraz nepoškvrneného Srdca a zavesme si ho na čestné miesto svojho bytu vedľa obrazu Božského Srdca. Nech nás upozorňuje na materinskú lásku Kráľovnej svätého Ruženca! Zdobme ho kvetinami!

4. Zasväťme seba, prípadne svoju rodinu, Srdcu Panny Márie. To jej bude veľmi milé a Pánu Bohu tiež! Bude to pre nás prameňom požehnania a milostí. Hlavne zárukou, že v nás a v našej rodine sa zakorení živá a účinná viera, ktorá sa potom zdedí od pokolenia na pokolenie cez stáročia, ako prevzácne dedičstvo. Návod, ako zasvätiť rodinu nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie nájdeš na strane 146. (poznámka - pridáme neskôr aj s celým deviatnikom)

5. Chystajme sa deviatnikom na sviatky Panny Márie, najmä na sviatok nepoškvrneného Srdca Panny Márie (22. augusta. Dekrétom z 28. apríla r. 1914 Svätá Stolica dovolila v spomenutý deň svätiť sviatok Nepoškvrneného Srdca všetkým diecézam a krajinám, čo o to budú prosiť!), na prvé soboty, alebo na 13. v mesiacoch zjavení.

6. Vzdychajme si často strelnými modlitbami aj k Srdcu Panny Márie.

7. Robievajme vynahradzujúce sv. prijímania, najmä v prvé soboty mesiaca.

8. Odbavme si prvých päť sobôt na česť nepoškvrneného Srdca.

VEĽKÉ PRISĽÚBENIE PRE TÝCH, CO SI VYKONAJÚ PÄŤ PRVÝCH SOBÔT.

Úcta nepoškvrneného Srdca sa už v 17. storočí začala všeobecne šíriť, hlavne horlivým apoštolovaním sv. Jána Eudes. Bol vrelým apoštolom oboch najsvätejších Sŕdc. Napísal aj knihu: „Predivné Srdce najsvätejšej Panny Márie." Časom sa táto úcta vždy viac a viac udomácňovala.

13. júna 1912 sv. Otec Pius X. vydal dekrét, v ktorom povzbudzuje veriacich, aby v prvé soboty pristupovali k svätému prijímaniu a tak dávali náhradu Matke Božej za odsúdenia hodné zlorečenia, ktorými ničomní ľudia znesväcujú najsvätejšie meno a vznešenú hodnosť svätej Panny". Tým, čo to vykonajú, udeľuje plnomocné odpustky pod obyčajnými podmienkami: Svätý Otec Pius X. robil podľa úmyslu Matky Božej. To vidíme z fatimských zjavení. Tam nás skrze nevinné dietky osobne prosí o takéto prijímania: —  Ja som prišla prosiť... o vynahradzujúce sväté prijímania na prvé soboty mesiaca. Ale to jej nestačilo. 10. decembra 1925 ukázala sa aj s Ježiškom Lucii. Jej Srdce bolo obtočené tŕním. Ježiško vravel: Maj zľutovanie s týmto najsladším Srdcom, ktoré ľudská nevďačnosť stále mučí. A Kráľovná svätého Ruženca dodala:

— Pozri, dcéra moja, pozri moje Srdce ovinuté tŕním, ktorým ho nevďační ľudia každú chvíľu pichajú, keď preklínajú a sú nevďační. Aspoň ty sa pousiluj potešovať ma. V mojom mene oznám toto: „Sľubujem, že v hodinku smrti vyprosím na spasenie potrebné milosti všetkým, čo v päť po sebe nasledujúcich prvých sobôt sa vyspovedajú, pristúpia k svätému prijímaniu, pomodlia sa ruženec, strávia štvrťhodinku so mnou, rozjímajúc o ružencových tajomstvách, aby dali vynáhradu môjmu Srdcu." (Toto sa nachádza v knihe: „Úradná rukoväť fatimských pútí." Vydali ju na rozkaz biskupa z Leirie v máji 1939.)

Niečo neskôr, 15. februára 1926 Dieťa Ježiš zas kázalo Lucii šíriť úctu nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Vtedy sa dozvedela, že v prisľúbení žiadanú spoveď možno si platne vykonať v celom tom týždni, čo sa končí prvou sobotou.

PODMIENKY PRISĽÚBENIA.

Celá táto pobožnosť smeruje na potešenie nepoškvrneného Srdca za urážky Boha, za bohorúhania, ktoré ho tiež doráňajú a za potupovanie, ktorým ničomníci znesväcujú meno a hodnosť Panny Márie samej. Čo spraviť, aby sme mali nároky milosti sľúbené tým, čo odbavujú päť prvých sobôt?

1. Pristúpme k sv. spovedi hocktorý deň prvú sobotu predchádzajúceho týždňa.
2. Choďme v prvú sobotu na zmierne sväté prijímanie, aby sme potešili nepoškvrnené Srdce Panny Márie.
3.   Pomodlime sa ruženec, to jest päť desiatkov.
4. Rozjímajme štvrť hodinku o niektorom alebo aj o viacerých tajomstvách svätého "ruženca. Rozjímanie môžeme aj tým vynahradiť, že počúvame kázeň o niektorom ružencovom tajomstve. (Pomôckou pri rozjímaní nám môže byť knižočka ,,Naša odpoveď na fatimské posolstvo", vydal Posol v Trnave.)

Radno ešte:

5.  Pomodliť sa zmierujúcu modlitbu. (Na konci článku).
6.  Priniesť ten deň niekoľko obiet, dáke sebazaprenie, ako náhradu za potupovanie nepoškvrneného Srdca.

V Taliansku a inde veľa horlivých kňazov zaviedlo už pobožnosť prvej soboty. Rozjímanie koná na kazateľnici sám pán farár. Táto pobožnosť sa už aj u nás ujala. J. E. Trnavský pán biskup ju svojim kňazom vrelé odporúča do pozornosti v cirkulári z 27. apríla 1944. Dal by Boh, aby mnohé farnosti na Slovensku preukázali prečistému a materinskému Srdcu Panny Márie úctu prvých sobôt! „Prvá sobota" je vždy prvá v mesiaci; niekedy predchádza aj prvý piatok.

Zmierujúca modlitba.

Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, hľa, my, tvoje deti, prichádzame pred teba, aby sme ti dali náhradu za toľké urážky, ktorými ťa mnohí — hoci sú aj tvoje deti — opovažujú potupovať.

Odprosujeme ťa za týchto biednych hriešnikov, zaslepených hriešnou nevedomosťou alebo náruživosťou. Aj za seba ťa prosíme, Matka naša. Odpusť nám naše previnenia a nevďačnosti. A ako vynáhradu prijmi našu vieru v tvoju vznešenú dôstojnosť a mimoriadne výsady, aj za tých, ktorí ich neveria. Ďakujeme za nesčíselné tvoje dobrodenia k nám, aj za tých, ktorí sú ti nevďační. Oddávame sa ti celkom a prosíme ťa aj za tých, ktorí ťa nemilujú, ktorí nedôverujú v tvoju materinskú dobrotu, ktorí sa k tebe neutiekajú. Radi prijmeme trápenia, ktorými sa bude Bohu páčiť nás navštíviť a obetujeme ti svoje modlitby a obety za spasenie hriešnikov. 

Obráť, Matka, obráť toľkých svojich márnotratných synov a otvor im svoje Srdce, isté útočište, aby tak premenili predošlé urážky na chvály, ľahostajnosť na horlivú modlitbu a nenávisť na lásku. Ach, pričiň sa, Matka naša, aby sme prestali už urážať Boha, Pána nášho, veď ľudia už i tak veľmi ho urážajú. Vypros nám skrze svoje zásluhy milosť, aby sme ostali verní tomuto zmierujúcemu duchu a nasledovali tvoje Srdce v čistote svedomia, v poníženosti a tichosti, v láske k Bohu a bližnému.

Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, tebe česť, láska a chvála! Oroduj za nás teraz i v hodinu smrti našej. Amen.