streda 19. októbra 2016

Na česť Panny Márie Fatimskej VI. Úcta k srdcu Márie, poslanie Lucie a Hyacintky

ÚCTA NEPOŠKVRNENÉHO SRDCA PANNY MÁRIE.

Vo fatimských zjaveniach veľmi často sa pripomína nepoškvrnené Srdce Panny Márie. Ono spolu trpí s Božským Srdcom a preto treba ho tiež potešovať. Ono má byť popri Božskom Srdci našou záchranou. Na to upozorňuje omilostené dietky už Anjel Pokoja: — Najsvätejšie Srdcia Pána Ježiša a Panny Márie dajú sa uprosiť vašimi vrúcnymi modlitbami. 
Neskôr povzbudzuje ich na veľmi vrúcnu modlitbu a dodáva: — Modlite sa, modlite sa veľa! Najsvätejšie Srdcia Pána Ježiša i Panny Márie zamýšľajú skrze vás preukázať svetu svoje milosrdenstvo. V modlitbe k Najsvätejšej Trojici učí ich, aby sa v prosbe za obrátenie hriešnikov odvolávali popri Božskom Srdci aj na nepoškvrnené Srdce Panny Márie.

KRÁĽOVNÁ SVÄTÉHO RUŽENCA SAMA 

prosí zaraz v prvom zjavení, aby sa dietky obetovali a trpeli ,,na zmierenie za bohorúhania i za všetky urážky nepoškvrneného Srdca Panny Márie." V druhom zjavení zvestuje dietkam, že Boh „chce udomácniť na zemi a rozšíriť úctu nepoškvrneného Srdca Panny Márie" a dodáva: — Tomu, kto si osvojí túto pobožnosť, sľubujem spásu. Tieto duše budú veľmi milé Bohu. Budú akoby kvietky, ktoré položím pred jeho trón. Slovom duše, čo vrúcne uctievajú nepoškvrnené Srdce Panny Márie, budú pod jej tak činnou ochranou, že sa isto spasia. Ona im vyprosí od Boha všetky k tomu potrebné milosti. V  tomto druhom zjavení ukázala dietkam aj svoje tŕním ovinuté Srdce „prosiace o pokánie a o vynáhradu." 

Pri tretej svojej návšteve Panna Mária učí dietky vzbudzovať dobrý úmysel: — Hovorievajte často: Ó Ježišu, toto z lásky k Tebe za obrátenie hriešnikov a ako náhradu za neprávosti, spáchané proti nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Vtedy ukáže prestrašeným dietkam aj peklo a ony porozumejú, že veľa duší ide do pekla. Panna Mária poukazuje aj na liek: — Na ich záchranu chce Pán udomácniť na svete pobožnosť k môjmu nepoškvrnenému Srdcu. Ak sa uskutoční, čo vám poviem, veľa duší sa zachráni a bude pokoj. Ale ak sa neuskutoční a ak neprestanú urážať Pána, božská spravodlivosť sa ukáže v nových a ešte ťažších trestoch... Ja, aby som to prekazila, prišla som prosiť o zasvätenie sveta môjmu nepoškvrnenému Srdcu a tiež vynahradzujúce sväté prijímania na prvé soboty mesiaca. Ak ľudia moju žiadosť splnia, bič Boží sa oddiali alebo zmierni... 

Vidíme, Panna Mária si želá, aby sa svet zasvätil jej nepoškvrnenému Srdcu! To tiež len pre útlu materinskú lásku svojho Srdca k nevďačnému a nešťastlivému svetu... Ona chce, aby sa jej svet zveril, aby sa odovzdal jej láske. Takto si chce právo nadobudnúť na svet. Želá si, aby bol jej majetkom a ona mohla ho potom účinnejšie zastávať pred trónom Božím ako svoju vec.

Svätý Otec Pius XII. to dobre vedel a preto radostne vyhovel túžbe Kráľovnej svätého Ruženca. 31. októbra a 8. decembra 1942 slávnostne zasvätil svet nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

8. decembra 1943 zasvätilo sa aj Slovensko nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie podľa rozhodnutia a nariadenia najdôstojnejšieho biskupského zboru, ktorý týmto splnil túžbu všetkých verných katolíkov a milovníkom Sedembolestnej na Slovensku.

Zasväťme sa aj my všetci osobitne nepoškvrnenému Srdcu! Vo vyše uvedených slovách Panna Mária spomína, aké strašné časy čakajú na svet, ak sa nepolepší. No, ľúto je jej, že nás musí takto zastrašovať. Preto končí svoje slová radostným prisľúbením: — Ale na konci bude moje nepoškvrnené Srdce triumfovať! Panna Mária bezpochyby chce, aby všetky jej verné dietky všemožne pracovali na urýchlení tohto triumfu. Preto aj my pracujme podľa svojich síl na uskutočnení tohto slávneho víťazstva... A to tým viac, že Matka Božia sľubuje, ako odmenu za vrúcnu úctu jej Srdca, obrátenie nezjednotených, čo nám všetkým isto veľmi na srdci leží!

POSLANIE LUCIE.

Už v druhom zjavení vyzvala Panna Mária Luciu: — Chcem, aby si sa naučila čítať a potom ti poviem, čo si želám. No, Matke Božej stačilo, keď jej Lucia sľúbila, že sa naučí čítať. Zaraz jej povedala: — Pán Ježiš ťa chce použiť na to, aby ma skrze teba lepšie spoznali a viac milovali. On chce udomácniť na zemi a rozšíriť pobožnosť k môjmu nepoškvrnenému Srdcu. Ale slabé, neučené 10-ročné dievča sa bojí. Panna Mária ho uspokojuje: — Len sa neboj! Ja ťa nikdy neopustím. Moje nepoškvrnené Srdce bude ti ochranou a cestou, ktorá ťa zavedie k Bohu. Tu Matka Božia rozopäla ruky a z nich vyžiarilo prenikavé svetlo. Omilostené dietky cítili, že sú ponorené v Bohu. Nové svety sa im otvárali: „Pred pravou rukou Zjavenia bolo vidno srdce, ovinuté tŕním, ktoré ho pichalo s každej strany. Dietky porozumeli, že je to nepoškvrnené Srdce Panny Márie, zmučené pre toľké hriechy sveta, ktoré prosí o pokánie." Lucia takto vysvetľuje toto videnie: — Mne sa vidí, že vtedy to svetlo malo nám vliať jasné poznanie a veľkú lásku k nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

HYACINTKA

videla poslanie Lucie tiež v tom, aby šírila úctu nepoškvrneného Srdca. Keď mala ísť do nemocnice, povedala svojej milovanej Lucii: — Čoskoro pôjdem do raja. Ty ostaneš ešte tu, aby si hlásala, že Pán Boh chce udomácniť na svete pobožnosť k nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Keď bude na čase, aby si o tom hovorila, neskrývaj sa! Povedz každému, že Boh uštedruje svoje milosti skrze nepoškvrnené Srdce Panny Márie. Povedz, že Boh chce, aby s jeho Božským Srdcom uctievali aj nepoškvrnené Srdce Panny Márie. Nech prosia od nepoškvrneného Srdca, aby bol pokoj, lebo túto vec Pán Boh jej zveril.

Z toho vidíme, ako jasno pochopilo toto malé dievčatko v tom zázračnom božom svetle úmysel Boží ohľadom úcty prečistého Srdca Panny Márie! Láskou k tomuto Srdcu zapálené, vzdychalo si:

— Oj, ale ja len veľmi milujem nepoškvrnené Srdce Panny Márie! Veď je to srdce našej dobrej nebeskej Matky! Oj, kiež by som mohla do každého srdca preniesť oheň, ktorý cítim tu dnu, a ktorý ma núti, tak veľmi milovať Srdcia Pána Ježiša a Panny Márie. Často si aj vyspevovala podľa voľne vymysleného nápevu: — Sladké Srdce Panny Márie, buď mojou spásou! — Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, obráť hriešnikov a zachráň duše od pekla! Staňme sa aj my vrúcnymi ctiteľmi nielen Božského Srdca, ale aj nepoškvrneného Srdca Panny Márie! Úcta a láska k týmto presvätým Srdciam bude nás potom neprestajne pohýnať, aby sme horlivo šírili aj ich úctu.